Een huis kopen

7 tips voor de koper

1. Houd het overzichtelijk: gebruik een expert

Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt teleurstellingen. Ga dus niet spontaan en onwetend op huizenjacht, maar bespreek eerst je wensen met een ervaren en erkend hypotheekadviseur. Dan weet je precies waar je op moet letten en wat je mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in welke prijsklasse je een huis kunt gaan zoeken.

2. Handel nu, maar denk aan later

Het is geen halfje brood dat je koopt; met de koopsom van je nieuwe huis ben je er nog niet. Vergeet niet dat er nog notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten voor een taxatie en een bouwkundige keuring bijkomen. Het duurt vaak een paar jaar voordat je die kosten hebt terugverdiend. Stel jezelf dus de vraag: hoe lang wil ik hier blijven wonen?

3. Goedkoop is niet altijd beter

Kom niet voor verrassingen te staan. Kies dus niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte, maar kijk samen met je hypotheekadviseur goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden.

4. Pak dat voordeel: de aankoopmakelaar

Doe mij die maar.’ ‘Zal ik ‘m voor u inpakken?’ Helaas, zo koop je geen huis. Al is het maar omdat je bij een huis nooit in een oogopslag kunt zien of het een verstandige aankoop is. Dan komt een aankoopmakelaar goed van pas. Hij is expert, neemt je veel werk uit handen en is vaak voordeliger dan je denkt. Want je kunt hem – of haar – ook inschakelen om voor jou de onderhandelingen te doen. En dat kan je een hoop voordeel opleveren. 

5. Ontbindende voorwaarden: verzekerd terugkrabbelen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je toch liever afziet van de koop. Ontbindende voorwaarden zijn daarom een belangrijke toevoeging in het koopcontract. Mocht je bijvoorbeeld de financiering niet rond kunnen krijgen, dan kun je, zonder onnodige kosten, van de koop afzien. Een hele geruststelling. 

6. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: verborgen gebreken

Voorkomen is beter dan genezen, dus voorkom een hoop narigheid en laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo loop je niet tegen gebreken aan die hoge kosten met zich mee kunnen brengen.  

7. Jong geleerd is oud gedaan

Al lijkt het nog zo ver weg, je moet het nu goed regelen: je pensioen. Want als je straks met pensioen gaat, dan veranderen je inkomsten en mogelijk ook je maandlasten. Hou daar rekening mee bij het afsluiten van je hypotheek.

Vul via onderstaande link het zoekersformulier in of kom geheel vrijblijvend een keer over je plannen praten.