Vanaf 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning.

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete. Hoe vraag je een definitief label aan en hoe voorkom je dat je teveel betaalt?

Op de site http://www.zoekuwenergielabel.nl/ kan je het energielabel van je woning opvragen.

Als je nog een voorlopig label hebt dan moet je dat om laten zetten naar een definitief label.

Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kan je onder andere inloggen met je DigiD-gegevens. Ben je eigenaar van de woning samen met je partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon.

Na het inloggen kom je in een afgeschermde omgeving waar je het definitieve label aan kunt vragen. Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed. Gebruik hiervoor de informatie die door Spaarneduin makelaars is aangeleverd. Wijzig de gegevens als ze niet kloppen. Hierna moet je in diverse stappen de kenmerken van je woning opgeven zoals type glas, of je dak en vloer zijn geïsoleerd en of er een CV-ketel in het huis zit.

Vervolgens moet je alle opgegeven kenmerken bewijzen. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee want je mag onze verkoopbrochure en eventueel de bouwkundige keuring als bewijs uploaden.

Uiteindelijk moet je aanvraag worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige kan je zelf te kiezen uit een lijst die op de site wordt getoond. Er zijn er veel en de prijsverschillen zijn groot, van een paar euro tot boven de 100 euro. Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt te zien.

Voor de kwaliteit van het label maakt het niet uit of je de goedkoopste of de duurste deskundige kiest, de werkwijze van elke deskundige is volgens de rijksoverheid identiek.

Het definitieve label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. Het label kan daarna altijd worden opgevraagd via www.energielabelvoorwoningen.nl zodat het aan de kopers of huurders kan worden overhandigd.

© 2023 Spaarneduin Makelaardij
Powered by Opzet